در سال ۲۰۱۶ Oculus همچون رهبر و پیشوای هدست واقعیت مجازی، با هدست واقعیت مجازی Oculus Rift S جدیترین حضور مستقل خود را در بازار، تجربه کرد. این تجربه موفق با استقبال خوب از عینک واقعیت مجازی Oculus Rift رقم خورد و مسیر نهچندان روشن این بازار جدید را برای Oculus و شرکت مادرش یعنی فیسبوک درخشانتر و هموارتر کرد. Oculus توسعه هدست واقعیت مجازی را شتاب بیشتری داد و علاوه بر توسعه و بهبود عملکرد محصولات به ایجاد تنوع نیز توجه کرد.
البته باز هم یک همکاری جدید شکل گرفت و این بار نوبت به لنوو بود. طراحی مشابه با Lenovo Mirage که خود متاثر از Playstation VR بود، این همکاری را بیش از پیش برای این تازهوارد نمایان می کند.Oculus Rift S برای ادامه راه نمونه موفق Rift و Oculus Quest برای تنوع محصولات به کارزار رقابت پیوستند. کاربران با خرید هدست واقعیت مجازی Oculus Rift S تقریبا در همه زمینهها نسبت به نسل قبلی تغییر را احساس خواهند کرد. بیشتر این تغییرات مثبت، تعدادی عقبگرد و تعدادی از تغییرات هم بسته به نگاه مشتریان و کاربران میتواند مثبت یا منفی تلقی شود که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
طراحی و ارگونومیک هدست واقعیت مجازی Oculus Rift S
طراحی هدست واقعیت مجازی Oculus Rift S در همان نگاه اول تفاوتهای زیادی را با نسل قبلی نشان میدهد. تنظیم سربند اکنون یا یک پیچ در پشت سرانجام میشود و ضمن راحتی بیشتر، انعطاف کمتری به دنبال دارد. برا مثال تکیه دادن سر از پشت آزاردهنده میشود، در عوض سربند روی هر اندازه از سر به خوبی مینشیند و تنظیم میگردد. حتما با خود میپرسید تکلیف تنظیم فاصله لنز چه میشود؟ این کار دیگر توسط یک تنظیم کننده انجام نمیشود و به صورت نرم افزاری انکسار نور را طوری تغییر میدهد که متناسب با فاصله چشمان خود تصویری مناسب دریافت کنید.
اگر تجریه خرید نسخه قبلی هدست Oculus Rift S را داشته باشید میدانید که قسمت جلویی کمی در محور عمودی قابلیت جابهجایی داشت. در نسخه فعلی این محور تغییرات افقی شده است و میتوان هنگام استفاده کمی قسمت جلویی نسبت به چشم، عقب و جلو برد. متاسفانه هدفونهای این محصول حذف شده است و در عوض یک درگاه ۳.۵ میلیمتری هدفون به جای آن قرار دادهاند. هدست واقعیت مجازی Oculus Rift S در این بخش انتظاراتی که خود با هدفونهای عالی نسخه قبل بالابرده بود، به پایین کشید.
به موازات توسعه واقعیت مجازی، فناوری واقعیت افزوده نیز رشد زیادی را تجریه میکند. این موضوع با توجه به ارتباط گسترده این دو فناوری از چشم Oculus دور نمانده است. حسگرهای خارجی تعیین موقعیت کاربر که تعداد سیمها و پورتهای زیادی را طلب میکرد، اکنون به درون هدست واقعیت مجازی Oculus Rift S منتقل شده است. علاوه بر مزایای مذکور، تجربهای از واقعیت افزوده نیز برای شما ممکن میشود. اشتباه نکنید! چیزی که از آن صحبت میکنیم قرار نیست با هدست واقعیت افزوده Microsoft HoloLens رقابت کند.
قابلیت Passthrough در اینجا یک آپشن ویژه از سوی Oculus بدانید که با خرید Oculus Rift S به شما اعطا شده است. ۲ عدد از این دوربینها در قسمت جلویی، ۲ عدد در بغل و یک عدد در بالای هدست Oculus Rift S قرار دارد. این دوربین ها یا به عبارت بهتر حسگرها، تصاویر را دریافت کرده و با یکدیگر ترکیب میکنند تا موقعیت کاربر را در محیط اطرافش تشخیص دهد.
کنترلرها
خرید هدست واقعیت مجازی Oculus Rift S در همه جوانب شما را شگفت زده میکند. کنترلرها در نسخه جدید طراحی متفاوتی پیدا کرده اند و موقعیت دکمه ها نسبت به حلقه کنترلر دقیقا در تضاد با نسخه قبل است. کنترلر هدست Rift S شباهت زیادی با کنترلر Oculus Quest دارد و فقط کمی کوچکتر شده است. همانند نسل گذشته، کنترلرها با باتری های قلمی AA مدت زمان زیادی انجام وظیفه می کنند.
نمایشگرها
برخلاف روند همیشگی Oculus در Rift S شاهد استفاده از LCD هستیم. وضوح تصویر این نمایشگرها برای هر چشم ۱۲۸۰*۱۴۴۰ پیکسل است که نسبت Oculus Rift غلظت بیشتری را به ارمغان آورده است. نرخ بروزرسانی تصویر کمی افت را به خود دیده است. نرخ ۸۰ بار در ثانیه مشکل خاصی ایجاد نمیکند، همانطور که در عینک واقعیت مجازی Oculus Quest با نرخ بروزرسانی ۷۲ هرتز مشکلی وجود نداشت. به کارگیری LCD نباید شما را از خرید هدست واقعیت مجازی Oculus Rift S منصرف کند. کنتراست این نمایشگرها به اندازه اولدها نیست اما خللی در تجربه شما ایجاد نخواهد کرد. شارپنس و روشنایی بالا در این نمایشگرها، اندک گله در مورد نبود کنتراست بینهایت اولد را از یاد شما خواهد برد.
برنامه و عملکرد
برای نصب و تنظیم دیگر خبری از تعدد بالای کابل نیست. کابل USB 3.0 و DisplayPort تنها اتصالات مورد نیاز است. تصمیم عجیب دیگری که Oculus اتخاذ کرده است و با این حساب اکثر کسانی که لپتاپهای گیمینگ را دارند را از خرید هدست واقعیت مجازی Oculus Rift S منصرف خواهد کرد عدم پشتیبانی مستقیم از HDMI است. حتی استفاده از تبدیل DisplayPort به HDMI تضمینی برای کارکرد Rift S نخواهد بود. پس از اتصال کابلهای ۸ متری، تنظیماتی برای شناسایی فاصله تا کف اتاق و محدوده حرکت توسط کنترلر انجام میشود. گویی زره مرد آهنی را بر تن دارید و باید غرق در ماجراجوییهای پیش رو شوید.
Oculus کاربران را قبل از خرید هدست واقعیت مجازی Oculus Rift S به خوبی از حداقل سیستم مورد نیاز و سیستم پیشنهادی مطلع میکند که به شرح زیر است.
- حداقل سیستم مورد نیازبرای rift s
Graphics Card
NVIDIA GTX 1050Ti / AMD Radeon RX 470 or greater
Alternative Graphics Card
NVIDIA GTX 960 / AMD Radeon R9 290 or greater
CPU
Intel i3-6100 / AMD Ryzen 3 1200, FX4350 or greater
Memory
۸ GB+ RAM
Video Output
DisplayPort 1.2 / Mini DisplayPort (with adapter included in the box)
USB Ports
۱ x USB 3.0 port
OS
Windows 10
- سیستم پیشنهادی فروشگاه اس ال
Graphics Card
NVIDIA GTX 1060 / AMD Radeon RX 480 or greater
Alternative Graphics Card
NVIDIA GTX 970 / AMD Radeon R9 290 or greater
CPU
Intel i5-4590 / AMD Ryzen 5 1500X or greater
Memory
۸ GB+ RAM
Video Output
DisplayPort 1.2 / Mini DisplayPort (with adapter included in the box)
USB Ports
x USB 3.0 port۱
OS
Windows 10
هر بازی و شبیه سازی نیز ممکن است منابع سیستمی متفاوتی نیز طلب کند اما با داشتن سیستم پیشنهادی نباید چندان نگران باشید و بیشتر از مقدار مورد نیاز برنامه و بازی در اختیار دارید. عملکرد تقریبا بینقصی را در منوها و بازیها شاهد هستیم و در موارد نادری کمی تاخیر مشاهده شد. همچنین با خرید هدست واقعیت مجازی Oculus Rift S میتوانید از پلتفرم SteamVR نیز بهره ببرید که البته به دلیل بومی نبودن احتمالا با مشکلاتی مواجه شوید. رهگیری کنترلرها حتی در پشت سر که دوربینی نیست بسیار عالی تخمین زده میشود و واقعا شگفتانگیز است.
سخن پایانی
خرید عینک واقعیت مجازی Oculus Rift S در حدود ۴۰۰ دلار برای شما هزینه خواهد داشت و پکیجی که دریافت میکنید کاملا راضی کننده خواهد بود. شاید استفاده از اولد یا وجود هدفونهای نسل قبل Rift S را به محصول بهتری تبدیل میکرد اما اینها مواردی نیستند که شما از خرید Oculus Rift S منصرف کند. عدم وجود پشتیبانی مستقیم از HDMI میتواند نگاهها را سمت محصولات دیگر ببرد و HTC Vive را برجستهتر کند.
مزایا:
- رهگیری دقیق حرکات هدست و کنترلرها
- کتابخانه نرمافزاری کامل
- نصب و استفاده آسان
معایب:
- نبود پشتیبانی از HDMI
- نبود قابلیت اتصال بیسیم به کامپیوتر
- وضوح پایینتر نسبت به هدست Oculus Quest
- استفاده نه چندان راحت از پلتفرم SteamVR